L’Altre 2010

Benvolguts estudiants i estudiantes, professors i professores, etc..

la comissió organitzadora de l’Altre Fòrum estem molt il·lusionats de poder donar inici a l’edició d’enguany de l’Altre. Ens agradaria fer una breu reflexió d’entrada:

La tecnologia ha estat sempre un instrument molt potent que ha marcat la història de l’home. Ha beneficiat molts cops la humanitat: millorant la medicina, la educació, la mobilitat, la comunicació, les possibilitats artístiques i els camps més diversos de l’activitat humana. No obstant, també hem de reconèixer que molts cops ha empitjorat les coses, per que és aquesta mateixa tecnologia la que ha permès crear armes d’un gran poder mortífer i ha destruït ecosistemes sencers, hem de ser-ne conscients.

La tecnologia, doncs, és un dau de moltes cares, i per a no fer-ne un mal ús no podem oblidar mai que està al servei de les persones. En cas contrari, la tecnologia deixa de tenir sentit.

L’enginyer, com a màxim representant del progrés tecnològic, hauria de tenir l’ obligació moral de vetllar per a que se’n faci un bon ús. Això creiem i volem reivindicar des de l’organització. Apostem per un Altre enginyer, ben diferent del tòpic de persona poc compromesa amb el món.

Apostem per un enginyer que pensi en termes de sostenibilitat i decreixement. Els recursos que tenim són limitats i cal gestionar-los.

  • Apostem per un enginyer l’ambició del qual vagi més enllà de l’estatus i el poder, un enginyer que somii en fer un món millor.
  • Apostem per un enginyer que no empitjori les condicions ambientals i climàtiques del nostre entorn empitjorant també les condicions de vida de les persones que hi viuen.
  • Apostem per un enginyer que jugui un doble paper: per una banda millorant l’eficiència i per una altre reduint el consum energètic i de recursos.
  • Apostem per un enginyer preocupat pel seu entorn i que no es limiti a conèixer tan sols la crisi econòmica de la que parlen els mitjans, sinó que conegui també les crisis energètica, alimentària, marina, etcètera.
  • Apostem per un enginyer que no només cregui en el benefici econòmic de les empreses i propis, sinó que s’interessi pels aspectes socials i humans.
  • Apostem per un enginyer obert a tot tipus d’idees sobre estructures empresarials més justes.

No creiem en un enginyer titella d’organitzacions i multinacionals regides per les normes capitalistes, sinó en un enginyer amb idees pròpies i conscient de que la tecnologia, si se’n fa un bon ús, pot ser una eina molt potent per a millorar el planeta. Creiem, en definitiva, en l’enginyer que assumeix la responsabilitat que representa el coneixement que pot arribar a posseir.

 

cartell_Altre2010