L’Altre 2015

Recull de frases de l’Altre 2015:

“Les cooperatives de consum són l’eina per alimentar l’estomag, però també el cervell” (Ivàn Miró, CIUTAT INVISIBLE)

“Els enginyers són l’intel·ligència material per l’economia” (Ivàn Miró, CIUTAT INVISIBLE)

“La cooperativa Som Energia ets tu” (Pere, SOM ENERGIA)

“Allò que mou les persones a anar d’una banda a l’altra és la curiositat” (Pere, SOM ENERGIA)

“Passar a ser una cooperativa és un pas natural” (VOLTA)

“Les cooperatives no hi ha cap que funcioni igual” (Blai, UNI.CO)

“Els enginyers no fan més que perpetuar els rols de dominació entre països.” (Gerard Horta)

“Quina és la unitat més important en la enginyeria, l’euro” (Raul Velasco, Enginyeria Sense Fronteres)

“Dins del desenvolupament, no  només l’enginyeria és important”(Raul Velasco, Enginyeria Sense Fronteres)

Manifest de la inauguració de l’Altre Fòrum 2015

Benvingudes i benvinguts a una nova edició de l’Altre Fòrum. En primer lloc voldríemagrair a la directora de l’escola Neus Cònsol i al professor Jaume Fabregat que estiguin inaugurant aquestes jornades. També expressar el nostre agraïment a totes les persones que ens heu ajudat a tirar endavant l’Altre Fòrum d’enguany, col·laborant-hi i animant-nos a seguir any rere any amb aquest projecte.

Benvingudes doncs, a aquesta novena edició, una edició, que com cada any, pretén aconseguir que durant una setmana l’escola es converteixi en un espai d’acollida d’experiències, idees i reflexions. Experiències, idees i reflexions sobre la nostra carrera d’enginyeria i sobre el nostre avenir després de la carrera.

Ens agradaria explicar què ens mou a organitzar aquestes jornades des de fa ja 9 anys. Doncs bé, l’Altre, és una associació amb la voluntat de complementar la formació acadèmica que rebem els estudiants, amb una perspectiva social. L’etapa universitària és una etapa transitòria en què s’han de decidir quins camins s’agafen que serviran de base per a la vida. Els estudiants tenim la inquietud de conèixer tots els camins, però cal que aquests siguin visibles.

Malauradament, a la nostra societat, no se’ns mostren els que estan fora de l’esquema establert. Tota opció que va més enllà d’aquest esquema roman en l’abandonament i la invisibilitat, o xoca amb el boicot.

Des de l’Altre tenim el convenciment que aquest esquema correspon a un món desigual, individualista, patriarcal, un món discriminatori i deshumanitzat, un món amb canvi climàtic i amb una petjada humana irreparable… En definitiva, un món injust. A sobre, corren temps de crisi econòmica i la gestió que se n’està fent fa encara més evidents aquestes qüestions. Es reforça així la necessitat d’un canvi d’aires i de contemplar els altres camins, els que estan fora de l’esquema establert. Són aquests els que permeten fomentar una economia al servei de les persones, i no unes persones al servei de l’economia.

La universitat, per defecte, es fa ressò d’aquesta situació, i és per això que la gent de l’Altre dedica els seus esforços per dotar l’escola d’aquest espai de visualització d’alternatives fora dels esquemes establerts. En aquesta edició de l’Altre, hem fet tot el possible per apropar les que tenim al nostre entorn i al nostre abast, que presentem tot seguit:

El primer dia ens parlaran membres de diferents cooperatives dins de l’àmbit de l’enginyeria i procedents d’iniciatives d’autogestió que funcionen arreu de Catalunya, persones que van deixar de banda el camí de la vida laboral en una empresa convencional, i ara han estat construint projectes que ja s’han convertit en una realitat. Volem ressaltar que alguns dels ponents seran exestudiants d’aquí que ens podran explicar la seva experiència personal en el marc d’aquestes iniciatives, i el recorregut que han fet per arribar-hi.

Pel que fa el segon dia, tractarem el consum com a eina d’apoderament, coneixerem maneres d’organització ciutadana per no dependre de les multinacionals, i alguns exemples de consum cooperatiu, en l’àmbit de l’energia i en l’àmbit de les telecomunicacions. També tractarem l’economia feminista, per tal d’aconseguir la igualtat de gènere en tots els aspectes de la nostra vida.

I, finalment, com no podria ser d’una altra manera, hi haurà activitats enfocades a fomentar el debat, tot i tractar: la precarització de la universitat, la cooperació, i el paper dels enginyers i enginyeres en la societat.

Tot això i més ho trobareu durant aquesta setmana en l’Altre. Esperem que gaudiu d’aquest programa i sobretot esperem que ens serveixi a tots i a totes per conèixer millor el nostre entorn i els camins que se’ns presenten.

Per acabar ens agradaria recordar una cita de l’escriptor uruguaià Eduardo Galeano:

«Som el que fem per canviar el que som»

cartell laltre_general